Läs mer

 

VD har ordet

Så här i slutet av året tänkte jag försöka summera året som gått. Vi har firat 75 år som bolag och har i samband med det bland annat tagit fram en jubileumsbok med hjälp av Gunnar Elfström som berättar om Stångåstadens historia på ett fantastiskt sätt. Vi har också arrangerat en allsångsturné med stopp på flera ställen i Linköping som blev välbesökt.
 
En annan stor händelsen under året var bomässan i Vallastaden som ägde rum i september. En helt ny stadsdel med 1000 bostäder byggdes på rekordtid och Sveriges största bomässa någonsin blev en succé. Stångåstaden hade flera uppmärksammade projekt och totalt 252 nya lägenheter i området.
 
Totalt har vi färdigställt över 500 nya bostäder under 2017 och vi har ett stort antal i produktion som blir inflyttningsklara de kommande åren. Det är viktigt för Linköping att vi kommer tillrätta med bostadsbristen. En besvärande faktor är att byggkostnaderna ökat dramatiskt de senaste åren. Ibland framställs det som att vi gjort ett val att bygga dyrt men tyvärr är verkligheten att det inte går att bygga billigt idag. En viss avkylning av bostadsmarknaden kan därför vara sund om det kan påverka byggkostnaderna i rätt riktning. Ska vi kunna få fram fler bostäder med rimliga hyror måste det bli billigare att bygga.
 
Stora investeringar till höga kostnader påverkar även bolagets ekonomi och riskexponering på lång sikt. Vi genomförde därför en stor affär under året där vi sålde 1088 lägenheter till Heimstaden. Vi har gjort detta för att minska vår skuldsättning och räntekänslighet framåt. Vi har inte problem med vår ekonomi idag men vi vill säkerställa att bolaget har ekonomiska muskler även i framtiden.
 
Linköping 2017-12-18
 
Fredrik Törnqvist, VD Stångåstaden