Läs mer

 

Säkerhetstips från trygghetschefen

Med anledning av det ökade antalet åldringsbrott vill vi uppmana våra hyresgäster till försiktighet och alltid begära legitimation ifall någon ringer på dörren och säger att de kommer ifrån, eller representerar, Stångåstaden. Se längst ner på sidan hur en godkänd legitimation ser ut. Är du det minsta osäker, öppna inte dörren, ring istället till vår kundtjänst för att kontrollera. Vid misstanke om brott, ring 112 för att prata med polisen. 

Kundtjänst når du vardagar mellan klockan 7 och 17 på telefonnummer 013-10 02 84. Vid övriga tider finns vårt journummer 013-14 84 44. 

Stångåstadens personal och våra entreprenörer har alltid en giltig tjänstelegitimation med sig att visa upp. Vi föranmäler i de allra flesta fall dessutom våra besök i förväg. 

Här kommer några fler råd från vår trygghetschef Anders Fernemark. Som före detta polis har han sett det mesta och har några enkla tips att förmedla. 

– Först och främst gäller det förstås att alltid låsa ytterdörren och att inte låta öppna altandörrar eller fönster stå obevakade om du bor på bottenvåningen. Sedan gäller det att hålla ögonen öppna och vara uppmärksam på vad som händer omkring huset eller lägenheten. ​

Ska man gå runt och vara misstänksam mot sin omgivning?

– Nej, det finns ingen anledning att vara överdrivet misstänksam, bara vara normalt nyfiken och iaktta om något ser ut att bryta mot det vanliga mönstret, till exempel om okända personer uppehåller sig på ett onormalt sätt runt port eller källaringång. Om du får besök av hantverkare som säger att de kommer på uppdrag av Stångåstaden ska du alltid begära att få se deras legitimation. Du kan dessutom ringa Stångåstadens kundtjänst ifall du är tveksam. 

Du har också ett generellt tips som du brukar lyfta fram lite extra mycket.

– Ja, det är att prata med grannarna. Lär känns de som bor omkring dig. Dels är det en trygghet i sig att veta vilka grannarna är, dels kan ni gemensamt diskutera ifall någon har sett något misstänkt och allihop hjälpas åt att hålla ögonen öppna. ​

Men det är inte alltid så lätt att ta första steget. Ska jag bara knacka på hos grannen och presentera mig?

– Ja, det kan vara ett sätt. Varför inte bjuda in grannen på en fika? Annars kan man ta hjälp av Stångåstaden. Vi arrangerar ofta aktiviteter i våra bostadsområden. Delta i dem! Det är ofta kul aktiviteter och en genväg till att lära känna grannarna helt otvunget. Ett mer organiserat sätt att arbeta med tryggheten är att gå med i Grannsamverkan. ​

Vad innebär det i praktiken?

– Vi från Stångåstaden, Polisen och fler aktörer stöttar det lokala trygghetsarbetet. Vi bjuder in till intressanta föredrag om hur du kan skydda dig på bästa sätt och är med och hjälper till med att dra igång samarbetet. Sedan släpper vi taget och grannsamverkansgruppen får själva ta över stafettpinnen och driva arbetet vidare. Även om vi alltid finns kvar i bakgrunden och kan stötta och ge råd. Om det inte redan finns Grannsamverkan i ditt område kan du höra av dig till mig via Stångåstadens växel så kan jag ta med önskemålet om att bilda en ny grupp. ​

Anders Fernemarks fem bästa tips:


1.Lås ytterdörrar, lämna inte öppna fönster och altandörrar obevakade om du bor på bottenvåningen.

2.Var normalt nyfiken och uppmärksam på vad som händer i din omgivning. Om du ser något som inte står rätt till kan du kontakta Polisen genom att ringa 114 14 eller vid akut läge 112. 

3.Om du får en påringning av en hantverkare som vill in i din lägenhet så ska du alltid begära legitimation. Hantverkare som arbetar för Stångåstaden har alltid en id-bricka med sig och ofta tydligt uppmärkta profilkläder. Om du är det minsta tveksam kan du också alltid ringa Stångåstadens kundtjänst på 013-10 02 84 och fråga om vi eller våra entreprenörer skickat ut någon (013-14 84 44 utanför kontorstid).

4.Lär känna dina grannar. Det skapar trygghet i sig och tillsammans har ni betydligt fler vaksamma ögon. ​

5.Bilda en grupp för Grannsamverkan ifall det inte redan finns en sådan i området. Det är bevisligen effektivt för att minska antalet brott och öka tryggheten i ett område.  

​​Såhär ser en godkänd ID-bricka ut, som vi och våra entreprenörer använder. Ytterligare ett tecken att hålla utkik efter är att de är klädda i profilkläder med företagets namn eller märke på.  ​