Läs mer

 

Stångåstaden och Erikshjälpen samarbetar kring återbruk

​Begagnade vitvaror gör skillnad för människor som har det svårt   

Vid närmare eftertanke är idén närmast genial: Varför inte ta vara på allt gammalt som fortfarande fungerar när man renoverar ett hyreshus? Svaret är dock inte givet. Vill någon verkligen använda ett tjugoårigt tvättställ? Och vem har tid och råd att hantera alla stora, begagnade grejor? Frågorna förblev obesvarade ända tills allting förändrades av ett besök i en second hand-butik. Närmare bestämt hos Erikshjälpen. Där har det ”nya” sortimentet gjort succé och intäkterna från försäljningen ger ett värdefullt bidrag till Erikshjälpens olika projekt för att hjälpa människor världen runt. 

Allt började med Johannas brinnande intresse för hållbarhet 

Precis som alla andra goda historier har denna en början. Och innan jag hälsar på hos Erikshjälpen Second Hand får jag en pratstund med Johanna Boivie på Stångåstaden. Det var hon som fick den briljanta idén att återbruka begagnade vitvaror och annat användbart från renoverade lägenheter.  

”Jag älskar loppisar och second hand. Och jag blir verkligen bedrövad av att se bra saker kastas bort”, säger Johanna Boivie med eftertryck. Johanna har titeln fastighetsutvecklare och jobbar till vardags som byggprojektledare för ombyggnadsprojekt. Hon är utbildad byggnadsingenjör och har jobbat i sex år på Stångåstaden. Dessförinnan arbetade hon bland annat i åtta år på en arkitektbyrå, också där som byggprojektledare. Med andra ord ligger estetik, funktion och byggnation henne varmt om hjärtat. 

”Mitt jobb är otroligt givande och varierande, och på senare år har jag dessutom blivit alltmer intresserad av hållbarhetsfrågorna. Och då menar jag alla aspekter av hållbarhet – socialt, miljömässigt och ekonomiskt. Min dröm är att genomföra ett byggprojekt som är hundra procent hållbart. Bra för människorna, bra för miljön och allrahelst till lägre kostnader än ett ”normalt” byggprojekt.”

Hur kom du på idén att ta vara på allt från gamla kylskåp till hatthyllor?
”Tanken om återbruk väcktes hos mig 2014, då vi skulle renovera ett antal flerbostadshus i Ljungsbro som Cloetta lät bygga under 50-talet för sina anställda. Två av huskropparna, på Adamstorpsvägen, anses som kulturhistoriskt intressanta av Länsstyrelsen. Därför bestämde vi oss för att så långt som möjligt behålla den ursprungliga karaktären och så stor del som möjligt av ursprungsmaterialen. Bland annat behöll vi originalfönsterbågarna och bytte bara ut den inre rutan mot isolerglas. Vi ”skördade” också den väldigt vackra parketten i husen och såg till att återanvända den så långt det gick när vi gjorde om ettorna till större lägenheter. Men det fanns saker som i vanlig ordning skulle köras till returstationer. Dit hörde exempelvis spisar, kylskåp, frysar och småsaker som hatthyllor och annat.”

Men uppenbarligen hände något hos dig som du inte känt tidigare?
”Ja, då vaknade second hand-människan i mig. Det kändes inte rätt att fungerande maskiner skulle kastas bort. Jag tog därför kontakt med en aktör som lovade kika på möjligheten att ta vara på sakerna. Men intresset slocknade tydligen och jag sköt bort idén. Men så en dag, när jag shoppade på Erikshjälpens second hand-butik i Linköping, dök tanken upp igen. Sagt och gjort - jag ställde frågan till de ansvariga: Är ni intresserade av att ta hand om ett stort antal begagnade vitvaror, och lösa allting runt omkring? De tände på alla cylindrar, skrattar Johanna. Och på den vägen är det!” 

Sedan intervjun gjordes har Johanna slutat på Stångåstaden. Samarbetet med Erikshjälpen kring återbruk fortsätter dock.

 

Hos Erikshjälpen Second Hand har intresset vuxit lavinartat

Veckan efter mitt samtal med Johanna besöker jag Erikshjälpen Second Hand som ligger perfekt beläget i Tornby, med Ikea bara några hundra meter bort. Jag har lovat butikschefen Joakim Ragnar att komma i god tid innan butiken öppnar klockan tolv.

”Tro det eller ej, men dagarna då vi har öppet brukar det vara kö utanför dörren och smockfullt på parkeringen när vi låser upp dörren. Då är det lite svårt att hinna med en intervju, säger butikschefen Joakim och skrattar när han släpper in mig via den stora vikporten på framsidan.

Väl inne blir jag omedelbart imponerad över den stora och framförallt välordnade butiken.
”Ja, vi jobbar medvetet med att butiksmiljön ska vara fräsch och välkomnande. Precis som hos vanliga butiker och kedjor. Där har du förresten elavdelningen”, säger Joakim och pekar på en yta till höger i butiken, där bland annat frysar och kylskåp tornar upp sig. 

Att butiken är fin är förresten ingen tillfällighet. Tidigare jobbade Joakim i dagligvarubranschen och bland annat vara han butikschef för Willys i Motala under åtta år. Dessutom är hans fru merchandiser på Lindex. På ledig tid ser hon till att Erikshjälpens Second Hand är tipptopp.

Joakim erbjuder mig en rundtur och vi passerar den mysiga kundcafeterian (givetvis möblerad med second hand-möbler) på väg till de bakomliggande rummen. I det första jobbar en grupp medarbetare med att kontrollera, rengöra och fräscha upp allt från skruvdragare till diaprojektorer och leksaker. På rader av klädställningar hänger kläder som är sorterade och på väg ut i butiken.

Ni är noga med vilka produkter som får säljas. Har det betydelse för ert uppdrag?
”Vi tar bara ut fräscha varor till butiken. Och vi är noga med att ta bort sådant som blir osålt. Många second hand-kunder är kräsna och precis som vilken butik som helst måste vi se till att utbudet är attraktivt. Vårt uppdrag är ju att sälja och dra in pengar så att Erikshjälpen kan genomföra hjälpinsatser och projekt runt om i världen där människor har det svårt”, förklarar Joakim.

Och nu har ni alltså öppnat elavdelning i butiken?
”Ja, vi tvekade inte en sekund. Vi tyckte att Johannas idé var kanon och resultatet bekräftar att vi gjorde rätt. Vi säljer i princip alla kylar, spisar och frysar som kommer in i butiken, och vi har dessutom fått lov av Stångåstaden att slussa vidare ett visst antal till andra Erikshjälpen-butiker. Vi får alla möjliga kunder. Ägare av villor och sommarstugor förstås, men också jägare och jaktlag som behöver stor kapacitet för att frysa sitt viltkött. Villkoret från Stångåstaden är att vi kommer ut till byggena där vi väljer ut lämpliga produkter och transporterar dem därifrån. Bortsorterade produkter hanteras på vanligt sätt av Stångåstadens entreprenörer”, förklarar Joakim. 

Butiken är visserligen stor, men hur får ni plats när ni tar hand om vitvaror och annat från en hel fastighet?
”Vi tyckte vi hade gott om plats men snart slog vi i taket, bokstavligt talat. Men vi har en jättebra dialog med Stångåstaden som nu tillhandahåller en lokal som fungerar som mellanlager. På så sätt klarar vi av att hantera även de större leveranserna”.

Uppenbarligen krävs det en hel del extra resurser i form av transporter, iordningställande av produkterna och all hantering runt omkring. Är det värt allt extra arbete?
”Hanteringen är lite speciell och produkterna är skrymmande, men det ekonomiska utbytet uppväger de praktiska utmaningarna. För Erikshjälpen har det här initiativet blivit en stor framgång som ger ett välkommet tillskott till hjälpverksamheten, och nu är det inte bara Johanna som ringer från Stångåstaden. Flera av de andra byggprojektledarna har hört av sig och allt pekar på att vi bara sett början på utvecklingen. Vi tycker det är fantastiskt”, säger Joakim entusiastiskt och jag förstår honom.​

Ett par timmar efter intervjun återvänder jag till butiken som nu har haft öppet i nästan en timme. Joakim Ragnar hade rätt. Trots att det bara är tisdag är jag tvungen att kryssa runt för att hitta en ledig ruta på den stora parkeringen. Och i butiken är det full fart överallt. Inte minst på elavdelningen, var annars?