Läs mer

 

Arina knep vaktis-jobbet!

Ryd-tjejen Arina Mahmoud, 20 år, nappade på möjligheten till sommarjobb på Stångåstaden och ställde sig i kö till sommarjobbs-audition. När vi träffar henne i början av har hon hunnit jobba i två veckor som köks- och vaktmästeriansvarig på huvudkontoret i Tornet.

"Jag är redan lite varm i kläderna och ser fram emot en rolig sommar", säger hon. Ögonen lyser av energi när hon berättar om hur hon fick jobbet och vad hon gör om dagarna på jobbet.

 

Coachades inför intervjun

Arina hade sommarjobbat under nästan hela sin skolgång, på BB, inom äldreomsorgen, på hotell – lite av varje. Så på våren 2016 såg hon affischer på stan om att Stångåstaden höll audition för sommarjobb.

"Det var inget att tveka på, så jag gick dit. Vi var ju jättemånga! Jag hade bestämt mig för att vara på plats tidigt, men fick ändå plats 100 eller något sådant i kön. Det kändes lite pirrigt att vänta, men vi fick bra hjälp av coacher som gick omkring och pratade med oss. De gav oss tips på hur man skulle tänka, berätta om sig själva och hur man kunde utstråla självförtroende. Då blev jag lite lugnare." ler Arina.

 

Fick guldbiljett

På TV-Idol-vis fick Audition-deltagarna sedan sätta sig för en snabbintervju.

"Jag hade förväntat mig att det skulle vara lite stelt och, vad ska man säga… strängt? Men det var ju precis tvärt om. Jag fick träffa en person som var jättesnäll för min korta intervju. Tydligen lyckades jag ganska bra, för jag fick en guldbiljett och fick skicka in CV och ett personligt brev inför nästa steg. Då kallades jag till intervju för den här tjänsten – ett sommarvikariat på sex veckor som köksansvarig och vaktmästare. Jag kände direkt att det skulle passa mig bra. Jag hade ju vana att hålla på med servering och kök."

 

Två veckors introduktion

"Tänk att just jag fick jobbet", ler Arina. "Dom hittade och valde mig av alla. Det känns underbart, det förstår alla som sökt sommarjobb de senaste åren."

När vi träffas är de två veckornas introduktion nästan över. Om några dagar ska den ordinarie personalen ta semester och lämna ansvaret till Arina.

"Det känns bara bra. Visst, första dagarna kanske man var lite osäker, men alla har varit så välkomnande och snälla att jag inte känner mig orolig för att ta över arbetsuppgifterna under deras semester. Birgitta, köksansvarig och Rolle, vaktmästaren, har gett mig större och större ansvar. De har lärt mig allt det praktiska och hur jag ska lägga upp dagen för att hinna med. "

 

"Ett härligt gäng"

Arinas dagliga rutin är att först ställa i ordning i köket. Därefter tar vaktmästerisysslorna vid. Mest handlar det om postsortering, diarieföring och att köra ut extern och intern post till de olika kontoren.

"Det är ju lite lugnare under semestertider", konstaterar Arina. Jag får tid att prata lite med folk, lära känna dem. Jag måste säga att det är ett härligt gäng. Alla är så hjälpsamma. Redan efter två veckor känns det som att jag har jobbat här länge. Det är lätt att komma in i gemenskapen. Som vaktmästare har jag också tillgång till egen bil för att kunna åka ut med posten till Bobutiken, Johannelund och Ryd. Jag tycker att just det är en av de stora fördelarna, att man får röra på sig och se sig lite omkring. "

 

Kanske extrajobb

Arinas sommarvikariat sträcker sig fram till den 19 augusti. Därefter tar – förhoppningsvis – universitetsstudier vid.

"Ja, jag får besked om en vecka om jag har kommit in. Så det är klart att jag är lite nervös. Och oavsett vad jag gör i höst, så har jag redan pratat med folk på Stångåstaden om att eventuellt extrajobba lite här när det funkar. Du förstår att det känns bra, jag har fått in en fot."

 

Kan du rekommendera andra att söka sommarjobb på Stångåstaden?

"Verkligen! Och man ska inte vara rädd för att söka, om man tror att man inte ska klara jobbet. De är så vana att ta emot sommarjobbare här att allt går smidigt", avslutar Arina.