Dyrt att bygga gör hyrorna höga - lätt svenska

Varför är hyrorna höga i era nya bostäder? Den frågan får ofta Stångåstadens personal. Svaret är att det är dyrare att bygga nu.  Det kostar mer än dubbelt så mycket att bygga nya bostäder idag än vad det gjorde för tio år sedan. Högre löner till de som bygger, högre priser för marken att bygga på och dyrare byggmaterial är några förklaringar till att hyrorna är höga.  

Många människor flyttar till Linköpings kommun. Därför behövs nya bostäder, speciellt hyresrätter.  

Stångåstadens mål var att bygga 500 nya lägenheter varje år. Nu har vi mer än 900 bostäder som håller på att byggas. Men hyrorna kommer tyvärr att vara höga i de nya bostäderna, så länge det är dyrt att bygga.

Dubbelt så dyrt

Petter Jurdell arbetar med fastigheter på SABO. SABO är Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag. 

Det är Sveriges kommuner som är allmännyttan. Han berättar att det kostade 15 000 kronor per kvadratmeter att bygga nytt för tio år sedan. I dag kostar det 40 000 kronor per kvadratmeter.  

Sverige har högst byggpriser i EU och näst högst byggpriser i hela Europa. 

Vad är det som kostar? 
Stångåstaden har ingen egen personal som bygger. Vi betalar byggföretag för att de ska bygga bostäder. Det kostar mycket att betala byggföretagen för till exempel byggmaterial, maskiner och löner. Marken där vi bygger är också en stor kostnad. Priserna på mark kostar tre gånger så mycket nu som det kostade för femton år sedan. Petter Jurdell på SABO säger att priserna på byggmaterial är mycket högre nu än tidigare. Han säger också att byggarbetarnas löner är högre. 

Lägre kostnader om fler bygger ​

Stångåstaden är ett allmännyttigt bostadsföretag. Linköpings kommun är ägare av företaget. Vi tänker på framtiden och alla som behöver bostad. Därför bygger vi mycket i kommunen. Vi har väldigt många lägenheter med ganska låg hyra. Om vi fortsätter att bygga nytt kommer några att flytta från gamla till nya lägenheter. Det gör att billigare bostäder blir lediga. På många platser i landet är det brist på bostäder, men det är inte många som bygger. Därför är det dyrt att bo i nya lägenheter. Vi behöver fler bostäder i Sverige och vi behöver fler som bygger.​

Läs mer