Läs mer

 

God arbetsmiljö

Kreativitet utan gränser i ”Ett steg före-labbet”

Stångåstadens vision stimulerar nytänkande bland medarbetarna

Medarbetarna är ett självklart fokus i Stångåstadens hållbarhetsarbete. Men hur tar man vara på medarbetarnas idéer och kreativa förmåga på bästa sätt? I början av 2015 sjösatte Stångåstaden en serie innovationslabb där medarbetare från olika håll i organisationen fick tänka, diskutera och skapa tillsammans på olika teman. 

Konceptet döptes till ”Ett steg före-labbet” som en direkt koppling till Stångåstadens vision ”Ett steg före”. Övergripande handlar visionen om att Stångåstaden siktar på att bli ledande och ett föredöme bland bostadsbolag i Sverige, och i Europa. För att nå dit krävs det stort engagemang och en stor portion nytänkande. Och en nyckelfaktor i arbetet är naturligtvis medarbetarna. ​

Susanne var med och skapade ”Kreativitetsbanken”

Jag blir nyfiken på Ett steg före-labbet. Går det verkligen att stimulera skapande och få fram idéer på beställning? Jag träffar en av deltagarna från det allra första labbet, Susanne Jungevall, för att få en inblick i hur man redan från start lyckades ta fram en idé, ”Kreativitetsbanken”, som Stångåstadens ledningsgrupp applåderade och direkt beslutade att förverkliga!

Du har ju just firat 25-årsjubileum som anställd i Stångåstaden. Har du tidigare varit med om något som liknar Ett steg före-labbet?
”Vi på Stångåstaden har alltid jobbat med utveckling och ständiga förbättringar, men aldrig i det här moderna formatet. Och jag måste erkänna att jag blev överraskad över hur effektivt det var. Ett steg före-labbet var väldigt bra upplagt, och steg för steg uppmuntrades vi att tänka fritt och tänka större. Till slut forsade idéerna fram!”.

Susanne Jungevall arbetar som redovisningsekonom på Stångåstadens ekonomiavdelning och har gjort en imponerande utvecklingsresa sedan hon började i företaget, nästan direkt efter gymnasiet. 

Låt oss ta det från början. Hur kom det sig att du gick med i Stångåstadens allra första Ett steg före-labb?
”Allt gick snabbt. Nyheten om Ett steg före-labbet drogs i samband med sista stormötet 2014, och alla medarbetare fick chansen att anmäla sitt intresse för att delta. Vi fick ansöka till fyra innovationslabb på olika teman – medarbetare, kunder, hållbarhet och Stångåstadens roll för Linköping. Jag tyckte medarbetartemat lät väldigt intressant och hade turen att komma med i det allra första Ett steg före-labbet, direkt efter årsskiftet.”

Vill du berätta lite om hur Ett steg före-labbet går till?
”Det genomförs under en hel dag och grupperna är sammansatta för att skapa en så bra mix som möjligt vad gäller åldrar, erfarenhet och roller i organisationen. Mitt Ett steg före-labb leddes av vår marknadschef och vår hållbarhet- och kvalitetschef. Vi hade även med Theo Härén, som är en av Sveriges mest anlitade föreläsare inom kreativitet. Tillsammans inspirerade de oss och gav oss stöd genom hela idéarbetet.”​

Ja, vad handlade ert idéarbete om? Och vad var målet för dagen?
”Vårt Ett steg före labb utgick från en frågeställning: Hur skapar vi kreativa platser som utmanar till nytänkande och stödjer vår innovationsförmåga? Målsättningen var att vi skulle ta fram en eller ett par idéer som var tillräckligt bra för att presenteras för Stångåstadens ledningsgrupp.”

”Kreativa platser”? Det låter som ett stort rum med massor av mångfärgade kuddar och inga skrivbord?
”Så tänkte vi också i början. Och nästan så såg det ut i rummet där vi jobbade. Men ju längre vi kom i diskussionerna, desto mer övertygade blev vi om att vår kreativitet inte sitter i en plats, utan snarare i vår företagskultur. Och den kulturen behöver vi förstärka på olika sätt. Utifrån det tänkandet kom vi fram till en mängd idéer, små och stora, som vi sedan gallrade och utvärderade. På slutet var vi framme vid två olika idéer som vi verkligen trodde på. Och en av dem, ”Kreativitetsbanken”, har blivit godkänd av ledningsgruppen och blev verklighet. Kreativt arbete lönar sig tydligen”, säger Susanne och skrattar.

”Kreativitetsbanken” låter spännande. Vad kan man ta ut från den banken?
”Idén utgår från att alla människor fungerar olika. Somliga är kreativa i mötena på jobbet. Andra får snilleblixtar när de promenerar, springer eller sitter på en klippa i skärgården. Vissa tänker bäst själva, andra i grupp. Kreativitetsbanken går ut på att varje medarbetare i Stångåstaden ska få möjlighet att ägna sammanlagt åtta timmar per år av sin arbetstid åt fritt idéarbete. Var och hur löser man efter eget huvud. Det viktiga är att man ger sig tid och skapar bästa möjliga förutsättningar för sig själv att ta sig an den frågeställning man vill lösa.”

Det låter som ett utmärkt sätt att främja en innovationskultur. Hur har du tänkt använda dina egna åtta timmar?
”Jag vet faktiskt inte. Men jag är säker på att det ordnar sig när det dyker upp ett problem som jag vill lösa. Eller också kommer idén när jag minst anar det. Oavsett vilket är det jättebra att jag kan använda mina timmar i Kreativitetsbanken precis som jag vill. Antingen för att fundera över nya idéer, eller för att utveckla en idé som jag redan fått. Det ska bli otroligt kul!”

Till sist: Varför tror du att ert idéarbete i Ett steg före-labbet blev så framgångsrikt? 
”Dels upplägget som helhet, och att vi fick arbeta tillsammans en hel dag. Dels det stöd och den inspiration vi fick, och att gruppen var lagom stor och väl sammansatt. Det gav oss mod att tänka nytt och komma med idéer, se alternativ, hitta lösningar. Det allra viktigaste tror jag var att alla i gruppen kände sig trygga och delaktiga i processen. Var och en bidrog med sin egen erfarenhet och kunskap, och alla ville göra ett bra jobb. För mig var hela dagen en fantastisk upplevelse, och jag är säker på att mina arbetskamrater i gruppen håller med mig.”​