Läs mer

 

Nu är påsken här

I Sverige är påsken ofta startskottet för våren och i våra påskpyntade hem har vi gärna påskliljor, krokus eller pärlhyacint. Att dekorera kvistar med fjädrar i olika färger, s.k. påskris är också vanligt, liksom att det kommer utklädda barn och knackar på dörren för att be om godis och dela ut påskkort.

Ingen påsk utan ägg

Ägg är en av de viktiga symbolerna för påsken. När våren och ljuset kommer blir hönorna piggare och börjar lägga fler ägg. Vid påsk fördubblar genomsnittssvensken sin äggkonsumtion! Det finns många traditioner med påskäggg. Till exempel målar vi äggen i glada färger och mönster och använder dem som dekoration. Förr använde vi riktiga dekorerade ägg som gåvor till varandra. Idag köper eller ger vi bort påskägg av papp eller plast, fyllda med godis. Bli inspirerad av våra bästa tips på ägglekar och äggmålning! 

Färga ägg naturligt med mat
Färgade och målade ägg blir fina hemma på påskbordet eller som gåva. Ett enkelt sätt är att köpa vattenfärg och penslar. Men du kan också testa att färga ägg med mat, det är både roligt och hållbart. Ofta finns ingredienserna redan hemma i skafferiet. Testa tillsammans med barn, vänner eller grannar! 

Så här gör du:

Blanda den mat du vill använda med vatten, en skvätt vinäger eller ättika i en kastrull. Låt det koka upp. Lägg i äggen och låt koka 6 minuter för kladdig gula, 10 minuter för hårdkokt ägg. Vill du ha kraftigare färg på äggen kan du låta äggen stå och dra i färgningen över natten.

Färger: ​

Gult: gurkmeja, lökskal från gul lök, kamomillte, apelsinskal, citronskal, malen spiskummin, grönt te, morot
Rött eller rödbrunt: rödlöksskal, rödbeta, rödvin, hibiskuste, körsbär med juice, granatäpple juice, hallon

Blått eller blågrått: blåbär, rödkål
Ljusgrönt: björklöv, spenat
Blålila: rödkål, violetta blommor
Brunt: kaffepulver
Rosa: tranbärsjuice, rödbetor eller saften från en burk med ilagda rödbetor
Grönt: bladspenat, färsk basilika
Lila: vindruvsjuice
Svart: valnötsskal, svart te
Orange: gul lök, morötter, paprika, paprikapulver

​​

Påsklekar med ägg

Prova hemma eller ute på gården. Det blir garanterat roligt både för barn och vuxna! 

​Äggpickning

Äggpickning går till så att två personer håller varsitt hårdkokt ägg i handen och stöter topparna mot varandra. Vinnare är den som har ett helt ägg kvar.

Äggrullning

Äggrullning är lite som boule, fast man rullar äggen på till exempel en bräda och ska då träffa de andras ägg.