Brottsförebyggande

Vad kan du som hyresgäst göra?
Att drabbas av inbrott i sin bostad eller förråd är en omskakande händelse. Dessbättre är det ovanligt med bostadsinbrott och du kan själv minska risken genom några enkla åtgärder:

  • Lås alltid lägenhetsdörren, även när du är hemma.
  • Ställ inte upp entrédörren till trapphuset eller källardörrar.
  • Tänk på att dina nycklar är en värdehandling som du personligen ansvarar för.
  • Du som har elektronisk bricka (tagg) till fastigheten. Glöm inte att anmäla om du förlorar den så att vi kan spärra den.
  • Om du bor på bottenvåningen ska du inte ställa stöldbegärliga föremål synligt.
  • Stäng fönster (även vädringsfönster) när du inte är hemma. 
  • Du bör inte förvara stöldbegärliga saker i källar- eller vindsförråd. Fråga gärna ditt försäkringsbolag vad de ersätter.

Vad gör Stångåstaden?
Stångåstaden arbetar sedan flera år aktivt för att göra våra områden och fastigheter tryggare och säkrare. Vi följer löpande upp de inbrottsskador vi får och vidtar olika åtgärder för att förebygga brott. Det handlar både om akuta åtgärder som extrabevakning och permanenta förbättringar med nya låssystem, brytskydd m.m.

Om det är akut
Om du ser ett pågående brott ring Polisen via larmnumret 112 och anmäl detta.
Har du drabbats av inbrott ska du alltid göra en polisanmälan via Polisens telefonnummer 114 14.
Gör en felanmälan på eventuella skador till vår Kundtjänst på telefon 013-10 02 84.

Vad händer sedan?
Alla inbrott och försök till inbrott som anmäls till Kundtjänst följs upp för att vi snabbt ska kunna förbättra inbrottsskyddet. Om det inträffar flera brott i samma område prioriterar vi Stångåstadsjourens insatser till området under en period. Vi har även samråd med Polisen för att komma till rätta med problemen. Tänk på att Polisen p.g.a. sekretessregler inte meddelar oss om du drabbats av brott. Därför måste du själv meddela oss så vi kan se om vi behöver vidta några åtgärder.

Du måste själv kontakta ditt försäkringsbolag för att få eventuell ersättning via hemförsäkringen för stulna föremål.

Stångåstaden kan erbjuda dig som hyresgäst hos oss möjligheten att teckna en förmånlig hemförsäkring som betalas via hyresavin. Läs mer här.

Senast granskad: 2013-03-25 Skriv ut
Logga in på min sida