Temperatur och ventilation

Varmt i lägenhet

De allra flesta tycker att sommar, sol och värme är något positivt. Dessvärre kan det bidra till att våra lägenheter blir varma sommartid. Under intensiva värmeböljor är det inte mycket som råder på hettan, men här är några tips på vad du kan göra för att sänka temperaturen inomhus.  

 • Använd persienner eller mörka/täta gardiner. 
 • Vädra kvälls- eller nattetid då temperaturen är lägre. Försök, om möjligt, att skapa drag genom lägenheten. 
 • Eventuella ventiler i lägenheten bör vara öppna. 
 • Tänk på att datorer och elapparater alstrar värme​​. 
 • Fläkt eller AC fungerar bra för att sänka temperaturen. 

Vi har inte kylanläggningar i våra fastigheter, utan vanlig ventilation vilket innebär att vi inte har möjligt att sänka temperaturen i din lägenhet. Däremot kan du som hyresgäst själv försöka hålla temperaturen nere genom ovanstående tips. 

Folkhälsomyndighetens vanliga rekommendation är att en bostadstemperatur bör ligga mellan 20 och 24 grader. Vid värmebölja eller extremt höga temperaturer kan man behöva acceptera 26-28 grader i lägenheten. Under högsommaren frångår de dock denna rekommendation och när SMHI varnar för extremt höga temperaturer så gäller inte Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Om du mår dåligt av värmen kontaktar du 1177 för rådgivning.

Ventilation och ventiler

För att få en så bra inomhusmiljö som möjligt, är det viktigt med öppna fönsterventiler. Är de öppna byts all luft i din lägenhet ut varannan timme med hjälp av gemensamma fläktar som forslar ut luften via ventilationsdon. Är ventilerna stängda eller tilltäppta tar sig luft in genom brevinkast eller som kallras genom fönstren. Det blir lätt undertryck i lägenheten och ventileringen går inte runt. Dessutom har elementen svårt att värma upp den typen av luftinsläpp vilket gör att du vintertid kan få en lägre inomhustemperatur än nödvändigt. Lika viktigt som att släppa in frisk luft via fönsterventiler lika viktigt är det ventilationsdonen kan släppa ut luft. Därför behöver ventilerna rengöras med jämna mellanrum. 

 • Dammsuga ventilen ren från damm.
 • Torka med fuktat trasa och eventuellt lite diskmedel.

Om du tror att det är något fel på din ventilation, kontakta kundtjänst på telefon 013-100284. 

Vädring

Ibland behöver du också komplettera ventilationssystemet genom att själv vädra. Här följer några tips på hur du vädrar smart. 

 • Låt dörren till badrummet stå öppen efter bad eller dusch.
 • Även när du har tvättat eller har kläder på tork behöver dörren stå öppen.
 • Öppna inte köksfönstret vid matlagning, öppna istället ett fönster så långt ifrån köket som möjligt.
 • Framför allt vintertid gör du klokt i att vädra med tvärdrag under korta perioder istället för att konstant vädra genom att låta ett fönster stå på glänt.

Köksfläkt

Minst en gång i månaden bör du rengöra fettfiltret i fläkten. Med tiden samlas matfett i filtret. Då fastnar damm i fettet och ventilationen fungerar inte som den ska. Diska det i ljummet vatten och med milt diskmedel alternativt i diskmaskinen.

Kallt i lägenhet

När det blir kallt ute, särskilt vid snabba temperaturomslag, kan det ta tid innan värmesystemet anpassar sig. Ett kallt element behöver inte betyda att det är något fel, det är temperaturen i rummet som är viktig. Här hittar du lite tips och råd om du tycker det känns kallt i din lägenhet. ​

 • Står möbler, exempelvis soffa eller säng tätt intill elementet som kan hindra värmen från elementet att sprida sig? I så fall flytta fram möblerna så att de står ett par decimeter ifrån elementet.  
 • Täcker tjocka gardiner för termostatvredet? Det kan göra att termostaten känner av högre temperatur än vad rummet har och elementet slår därför ifrån. 
 • Är fönsterventilerna stängda? Öppna upp dem. Luftkvaliteten blir bättre. Stänger man fönsterventilerna kommer luften att komma in i bostaden ändå; genom brevinkast, fönster och otäta dörrar. Det kan även leda till att man får in matos, röklukt etc.​
 • Slutligen, vrid termostatvredet fram och tillbaka ett tiotal gånger. Varför? Jo, för att ventilen kan ha fastnat i ett stängt läge under sommaren. Ställ det sedan i fullt öppet läge. 

Kallt element?​

Tänk på att alla element inte behöver vara varma. Ibland räcker det att exempelvis ett av två element är igång för att en temperatur på 20 grader ska uppnås. Detsamma gäller om elementet bara är lite ljummet. Det kan räcka för att temperaturen ska uppgå till 20 grader.  Därför är det alltid viktigt att du kontrollerar vad du har för temperatur mitt i rummet.

Ojämn värme på element​

Det är inte alltid hela elementet är varmt. Är det varmare upptill? Lugn, då är allt i sin ordning. Är det däremot enbart varmt nertill och/eller om det porlar, låter som det rinner inuti elementet? Då kan elementet behöva luftas. Det hjälper vi dig med! 

Om du har testat ovanstående och du ändå upplever att det är kallt inne, vill vi att du mäter din inomhustemperatur. Placera termometern en meter över golvet mitt i rummet. Din inomhustemperatur ska vara minst 20 grader. Om temperaturen är lägre är du välkommen att kontakta kundtjänst på 013-10 02 84.