Stopp i avlopp

​Stopp i köksavlopp

Köksavloppet ska du inte skruva isär och rensa själv då det kan vara svårt att få tätt vilket i sin tur kan leda till en fuktskada. Felanmäl ​därför till oss! För att motverka stopp kan du hälla i en halv deciliter bikarbonat tillsammans med en halv deciliter ättika eller vinäger. Låt verka en stund och spola rent med riktigt hett vatten. Tänk på att aldrig använda kemiska preparat som lut eller kaustisk soda. 

Stopp i golvbrunn 

För att undvika dålig lukt eller stopp i avloppet behöver du rensa din golvbrunn från hår och annan smuts med jämna mellanrum. Behöver du anmäla stopp eller dålig lukt måste du själv göra rent först. Gör såhär:

  • Lyfta upp golvbrunnslocket och rengör.
  • Gör rent brunnen så gott det går med förslagsvis en diskborste och diskmedel.
  • Vissa golvbrunnar har en insats. Lyft upp den och rengör. Se till att du får fast den ordentligt när du är klar.

    För att motverka stopp eller lösa lättare stopp kan du hälla i en halv deciliter bikarbonat tillsammans med en halv deciliter ättika eller vinäger i avloppet. Låt verka en stund och spola rent med riktigt hett vatten. Tänk på att aldrig använda kemiska preparat som lut eller kaustisk soda.​​

Rengöring av duschbrunn

Rengörning av duschbrunn med borste

 

 

Fortfarande stopp? Felanmäl ​till oss. 

Stopp i tvättställ 

Ditt tvättställsavlopp rengör du själv. Du gör det enklast genom att: 

  • ​Ställa en hink under avloppet och skruva isär.
  • ​Ta bort hår och smuts och rengör rören. När du sätter tillbaka rören är det viktigt att det blir ordentligt tätt, spola en stund efteråt för att se att det inte läcker.

Får du inte bort stoppet? Felanmäl till oss.

Stopp i toalett 

Stopp i toalett felanmäler du till oss! Har du endast en toalett eller om det rör sig om ett stigande stopp får du snabbast hjälp om du ringer in din felanmälan på 013-10 02 84. På helger och kväller ringer du istället vår jour på 013-14 84 44. 

Läs mer om vad du får och inte får spola ner i toaletten.