Skadedjur

Skadedjur eller skadeinsekter är ovälkomna gäster i alla hem. Om du upptäcker några skadeinsekter eller skadedjur i din lägenhet eller fastigheten är det viktigt att du omedelbart informerar oss. Det kan du göra på två sätt:

  • Direkt till vår kundtjänst på telefon 013-10 02 84.
  • Felanmälan via Mina Sidor.

Du kommer sedan att bli kontaktad av saneringsföretaget Nomor AB som är vår skadedjursentreprenör. Det är viktigt att åtgärderna görs snabbt efter första upptäckten så att skadedjuren inte sprids.

Vad kan du göra själv?

Städning är ett enkelt sätt att hålla skadedjur och ohyra borta. Håll rent så minskar risken att insekter förökar sig. 

  • Plocka ur köksskåp och lådor och torka rent. Dra även ut spisen och torka bakom.
  • Reser du utomlands bör du kontrollera när du packar upp att du inte fått med dig ovälkomna gäster i bagaget. Tvätta alla kläder du haft med dig.
  • Du som köper direktimporterade matvaror bör vara uppmärksam på att inga insekter följer med varorna.

Trots grundlig rengöring kan det vara nödvändigt att behandla otillgängliga vinklar och vrår med ett bekämpningsmedel om du har haft/har skadeinsekter.

Här kan du läsa mer om skadedjur: www.nomor.se

Myror

Svartmyror gör egentligen ingen skada i våra hem och är en viktig del i det ekologiska kretsloppet. 

Det kan ändå vara jobbigt för oss människor att varje år få påhälsning av myror. Myrorna tar sig in i våra bostäder för att leta mat. De lämnar stacken och släpper ifrån sig ett doftspår när de hittat mat så att resten av myrorna kan följa doftspåret och hitta fram till maten. För att bli kvitt myrorna kan du själv göra följande:

- Bära ut sopor regelbundet.

- Dammsuga och våttorka ofta. Våttorka alltid extra noga där du sett myror, använd gärna någon rengöringsspray med doft för att säkert få bort myrornas doftspår. 

- Torka genast upp spill av sockerrika produkter som saft, juice och glass. 

- Låt inte mat stå framme.

Blir du inte kvitt myrorna genom att städa kan du komplettera med en myrdosa för bättre resultat. Det går bra att hämta myrdosor på något av våra kontor.