5 enkla sätt att göra skillnad

Det är lätt att spara energi! Testa våra tips för värme, vatten och elförbrukning.

Var rädd om värmen

Befria elementen

Om elementen täcks av möbler eller gardiner hindras värmen från att sprida sig i rummet. Element behöver ett par decimeter fri yta för att fungera rätt.

Vädra stort men snabbt

Låt aldrig fönstren stå på glänt hela dagen. Vädra istället genom några minuters tvärdrag.

Kolla listerna

Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta kundtjänst om de är trasiga eller om du känner drag.

Håll ventilerna öppna

Stäng inte ventiler och vädringsluckor för då slutar luftväxlingen hemma att fungera effektivt och luften kommer in genom brevinkast och fönster istället. 

Dra ner rullgardinen

Fönsterglas håller inte värmen lika bra som väggar. Dra ner rullgardiner och persienner på natten för att hindra en del av kylan från att tränga igenom.

Minska vattenslöseriet

Rapportera fel på kranen

En droppande kran slösar mer vatten än man tror. Droppar den i ett år motsvarar det 100 fyllda badkar – till ingen nytta. Anmäl felet direkt till vår kundtjänst så åtgärdar vi det.

Duscha effektivt

Varje dag använder du i snitt 200 liter vatten. Om du duschar snabbt istället för att bada kan du spara mycket energi. Testa att hålla koll på tiden med en timer, och stäng av vattnet medan du tvättar håret.

Stäng av vattnet när du borstar tänderna

Om du låter vattnet rinna under tiden du borstar tänderna förbrukar du hela 6 liter i minuten – helt i onödan. 

Anmäl läckande toaletter

Visste du att en läckande toalett kan förbruka över 1000 liter vatten per dygn? Det motsvarar nästan 7 fulla badkar! Kontakta kundtjänst direkt om det läcker hos dig.

Använd diskpropp

Vid 15 minuters handdiskning under rinnande vatten går det åt 75 liter. Sätt i diskproppen och fyll upp diskhon med vatten istället, eller skaffa en diskbalja.

Engagera dig i elförbrukningen

Byt lampor

Ju fler watt desto mer energi drarlampan när den är tänd. Välj därför LED-lampor eller lågenergilampor. Styr gärna belysningen med timer.

Släck lyset

Många tror att tändning och släckning drar mer energi än att låta lampan lysa, och att det dessutom sliter på lamporna. Det stämmer inte. Släck därför alltid lamporna när du lämnar ett rum.

Stäng av

Om du stänger av tv-apparater, spelkonsoler och annat endast med fjärrkontrollen hamnar de i ett stand by-läge som drar energi. Koppla apparaterna till en grenkontakt med strömbrytare istället, så stängs allt av med ett enda knapptryck. Det minskar dessutom brandrisken!

Kolla kyl och frys

Se till att din kyl och frys har rätt temperatur. Varje extra grad ökar energiförbrukningen med 5–10%. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18. Att frosta av frysen regelbundet minskar också energiåtgången – och brandrisken.

Använd vattenkokare

När du ska koka potatis, pasta, lägg eller grönsaker sparar du massor av energi genom att först koka upp vattnet i en vattenkokare, istället för på spisen (det gäller även om du har induktionshäll). Glöm inte att alltid sätta lock på kastrullen.