Grannsamverkan – ett effektivt sätt att bygga trygghet

Stort engagemang för trygghetsarbete​

Grannsamverkan mot brott är inte bara något för villakvarteren. Även för hyresgäster är det ett sätt att vara med och göra sitt bostadsområde tryggare.

Inför sommaren 2016 drog Stångåstaden tillsammans med Polisen igång sitt arbete med grannsamverkan. Sedan dess har grannsamverkan byggts upp i Skäggetorp, Lambohov, Ryd, Ullstämma och Berga. Engagemanget är stort.

Från misstanke till omtanke

Grannsamverkan är ett nätverk som bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten. Vår grundtanke är att vända misstanke till omtanke. I varje område finns ett kontaktombud. Kontaktombudet tar emot observationer och iakttagelser från grannarna, och för dem sedan vidare till Polisen och Stångåstaden.  

Varför är grannsamverkan bra?

  • ​Utbildade kontaktombud och Polisens brottsförebyggande information gör att vi som bor i området blir bättre på att skydda våra tillhörigheter.
  • När vi lär känna varandra i området kommer vi också veta vem som inte bor här. 
  • När vi som bor i området trivs i utemiljön, kommer vi att vara ute mer. Detta ökar möjligheten att upptäcka brottslingar.
  • ​​Grannsamverkan gör att vi pratar mer med varandra. Detta kan göra området lugnare och minska eventuell brottslighet även bland oss som bor här.
  • Vi vet att inbrottstjuvar undviker områden med grannsamverkan. 

Arbetet sker i flera steg

1. Polisen kommer till ett område och informerar om grannsamverkan, och ger tips om hur tryggheten kan öka. Stångåstaden är med och fångar upp dem som visar särskilt intresse och kan tänka sig att vara kontaktombud.

2. Polisen och Stångåstaden träffar dem i området som visat extra intresse och diskuterar vidare – bland annat hur och var grannsamverkan-skyltningen i området bör göras. 

3. Polisens och Svenska stöldskyddsföreningens skyltar med den brutna kofoten och texten ”Samverkan mot brott” sätts upp i området. Skyltningen följs av ett möte i området eller fastigheten, där kontaktombuden presenterar sig.

Därefter börjar det mer långsiktiga arbetet, som främst handlar om att skapa nätverk.

Leende kvinna

​Olika kanaler för kontakt och dialog

Var ska man annars höra av sig om man ser något misstänkt?

Vid akuta fall polisen på 112 eller 114 14. I andra typer av fall, om man ser ett misstänkt fordon eller någon som inte brukar uppehålla sig i fastigheten, kan man höra av sig till kontaktombudet som sen tar det vidare.

Utveckla befintliga projekt och bygga nya nätverk

Nu läggs krutet främst på att utveckla de grannsamverkansprojekt som redan är igång, men målet är att fler områden ska med i framtiden. Och det går bra att hålla det småskaligt, inom bara en fastighet. 

Vill du starta grannsamverkan där du bor? 

Mejla grannsamverkan(a)stangastaden.se för mer info eller kolla på https://samverkanmotbrott.se för mer information kring grannsamverkan.

​Har ni redan grannsamverkan? Då hittar du din kontaktperson här:


Skäggetorp, Skattegården 1-6

Lena: lenawenkler(a)outlook.com

Lambohov, Storskiftesgatan

Jan: j.e.johansson(a)live.com


Lambohov, Tröskaregatan

Stefan: gusafsson60(a)hotmail.com


Lambohov, Boställs-/Bygdegatan

Ola: ola.samuelsson123(a)hotmail.com

 

Ryd, Rydsvägen 264-408

Henrik: heddahenrik(a)gmail.com

Rosemarie: rosemarie.rosen(a)gmail.com

 

Berga, Knektgatan

Andreas: andreas.fasth(a)hotmail.com

 

Kungsgateområdet

Magnus: magnus.hallen(a)hotmail.se


Ullstämma
  • Rose-Marie: Rosa.pson(a)live.se

Kullagatan
Sandra: sirocco_86(a)live.se
Linda: linda.eek(a)protonmail.com