Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Brandsäkerhet

Stångåstaden arbetar systematiskt med brandsäkerhet i våra fastigheter. Men du kan själv göra flera saker för att undvika brand i ditt trapphus och i din bostad.

Stångåstaden arbetar systematiskt med brandsäkerhet i våra fastigheter. All brandskyddsutrustning kontrolleras regelbundet. I trygghetsjourens uppdrag ingår bland annat att kontrollera så att trapphus, källare och vindar är fria från brännbara eller hindrande föremål.

Fria trapphus för allas trygghet och säkerhet 

Det är nog många som önskar att hallen var lite större. Det är så mycket som ska få plats – kläder, skor, paraplyer. Kanske även en barnvagn eller soppåsar och återvinning som är på väg till miljörummet. Hur frestande det än kan kännas, så är trapphuset inte en förlängning av hallen. 

Trapphuset – en utrymningsväg som inte får blockeras

Enligt lag får inget brännbart material finnas i trapphuset och utrymningsvägar får inte blockeras. Vid en brand så kan trapphuset bli rökfyllt på bara några minuter.  Trapphuset är din viktigaste väg ut om det brinner i din lägenhet och det är Räddningstjänstens väg in för att rädda liv. 

Om ett föremål står olämpligt till och i vägen för utrymning så har vi som fastighetsägare rätt att ta bort föremålet direkt. Då ansvarar du som kund för att hämta föremålet på anvisad plats.   

Rätt sak på rätt plats

Vart kan du då ställa dina saker? Om det finns ett särskilt rum för cyklar, barnvagnar eller rullatorer i ditt hus, så förvarar du dem där. Annars får du förvara sakerna i ditt förråd eller i din lägenhet.  
Dörrmattor, dörrkransar, skor, leksaker med mera är brännbart material och hör också hemma inne i din lägenhet och får inte förvaras i trapphuset. 

Det här kan du göra för att minska brandrisken i din bostad

  • Din bostad har minst en brandvarnare som vi har installerat. Testa regelbundet att den fungerar.
  • Blås alltid ut levande ljus när du lämnar rummet. Du vet väl att det finns elektriska ljusstakar och batteridrivna ljus? De är säkrare.
  • När du lagar mat är det viktigt att du aldrig lämnar köket.
  • Använd helst inte hushållsapparater som tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin på natten när du sover.
  • När du laddar din mobiltelefon blir både mobilen och laddaren varm. Ladda därför inte när du gått och lagt dig, och dra ur laddaren när du är klar.
  • Se till att du inte somnar ifrån din laptop, speciellt om du använder den i sängen eller soffan. Datorn och dosan på sladden blir väldigt varma. Kom ihåg att dra ur sladden när du är klar.

Vad gör jag om det börjar brinna?

  • Trapphuset är fastighetens utrymningsväg, det är också Räddningstjänstens väg in för att rädda liv. 
  • Om det börjar brinna i din lägenhet och du inte kan släcka själv. Lämna bostaden och stäng dörren.
  • Om det brinner hos någon annan och det är rök i trapphuset. Stanna i din bostad och vänta på räddningstjänsten. Ställ dig gärna så att du är synlig i ett fönster.

Hör du en brandvarnare inne hos grannen?

Ring 112 och anmäl detta. Kom ihåg att brandvarnaren tystnar efter ett tag även om faran inte är över.

Är det akut?

  1. Rädda dig själv och andra som är i fara. Stäng dörren mot elden.
  2. Varna andra boende.
  3. Larma – ring 112 och var beredd att besvara Larmcentralens frågor
  4. Släck branden om du kan utan att utsätta dig för fara

Vad händer efter branden?

Om du drabbas av brand i din bostad eller i fastigheten är det din egen hemförsäkring som täcker skador på lösöre, möbler och andra personliga ägodelar. Hemförsäkringen har även en ansvarsdel som täcker kostnader för om du eller någon i ditt hushåll skulle orsaka en brand genom slarv eller vårdslöshet.