Hyresförhållande

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning innebär att du tillfälligt upplåter lägenheten till någon annan under en begränsad tid, om du till exempel reser bort under en längre period.

Ansökan om att hyra ut i andra hand finns efter inloggning på Mina sidor där det även finns mer information att läsa.

Det är viktigt att du läser igenom alla information för vad som gäller vid uthyrning i andra hand, bl.a.;

Det är inte tillåtet att hyra ut din lägenhet i andra hand om du inte har hyresvärdens godkännande. Detta gäller också om du lånar ut lägenheten utan att ta någon hyra. Den som utan lov upplåter sin lägenhet riskerar att förlora den.

Som andrahandshyresgäst är det viktigt att du kontrollerar om Stångåstaden har gett tillstånd för andrahandsuthyrningen. Du måste även som andrahandshyresgäst finnas registrerad som kund hos oss. Det gör du under Registrering.

Direktbyte av bostad

När två hushåll byter bostad med varandra kallas det direktbyte. Det innebär att du byter bostad direkt med någon annan, utan att behöva tänka på hur lång kötid du har. Det är inget krav att den du byter bostad med ska vara hyresgäst hos Stångåstaden. 

Direktbytet måste alltid godkännas av Stångåstaden.

Ansökan om direktbyte finns efter inloggning på Mina sidor där det även finns mer information att läsa.

Flytta inom Stångåstaden

Du bör anmäla intresse för bostäder som är lediga minst två kalendermånader framåt i tiden för att undvika dubbel hyra. 

Skriva över lägenheten på sambo

Under förutsättning att ni sökt och hyrt bostaden för gemensamt bruk, att ni tillsammans brukat lägenheten och varit mantalsskrivna på adressen under ca tre (3) år kan ni skriftligen ansöka om att överlåta lägenheten. För mer information kontakta oss på 013-20 85 00.